Kompetensutveckling Livsmedel och besöksnäring 2025

Bidragsgivare Sametinget

Område: Demokrati, jämlikhet, mänskliga rättigheter & minoriteter | Kultur, fritid & rekreation | Näringslivsfrämjande & turism |

Beskrivning

Sammanfattning av utlysningen: Sametinget utlyser 3 000 000 kronor till kompetensutvecklingsprojekt som främjar livsmedel och besöksnäringen. Syftet är att öka kompetensen hos verksamma på landsbygden och bidra till hållbar ekonomisk, miljömässig och social utveckling. Projekten ska främja samarbeten där den gemensamma nyttan är stor för samhället, men incitamentet för en enskild aktör är för litet för att finansiera själv.

Syfte med utlysningen: Utveckla, marknadsorientera företag och finna nya marknader inom livsmedel och besöksnäringen, öka antalet arbetstillfällen och bevara ett dynamiskt kulturarv inom mat- och livsmedelsframställning.

Mål för utlysningen: Att företag på landsbygderna kan utvecklas och ta tillvara på landsbygdernas resurser genom aktiviteter som stödjer samiskt företagande.

Förväntad påverkan/resultat: Främja och bevara ett levande kulturarv inom mat- och livsmedelsframställning, minska sårbarhet och skapa fler möjligheter för samiska företagare.

Finansieringsgrad: Stöd upp till 100 % av projektkostnaderna.

Behörighet: Samiska företag, föreningar, organisationer, myndigheter, kommuner och regioner.

Möjliga krav på konsortier: Projekt ska genomföras via flera utbildningsmoduler och kräver aktivt deltagande av kunskapsöverförare.

Tillgänglig finansiering (budget): 3000000 SEK.